header_2-1

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Για Άμεση Δημοσίευση 

Φέρνοντας την αποκαταστατική δικαιοσύνη στην Κύπρο: Πρόληψη & αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους 

Λάρνακα, Κύπρος, 14 Οκτωβρίου 2024: Το RJ4All Europe ανακοινώνει με περηφάνεια την έναρξη του 4ου Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου του στην Κύπρο, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους μέσω της αποκαταστατικής δικαιοσύνης. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την περιφέρεια της Απούλιας Regione Puglia στην Ιταλία και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Εγκληματολογική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Central Lancashire, Κύπρος (UCLan Cyprus). Το συνέδριο θα σηματοδοτήσει επίσης την έναρξη των νέων συνεργασιών του RJ4All Europe με το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, τον οργανισμό Hands across the Divide και τον οργανισμό Truth Now, με στόχο την ενίσχυση του αντικτύπου της αποκαταστατικής δικαιοσύνης στην Κύπρο και την ΕΕ. Πρόκειται για Πιστοποιημένο Συνέδριο Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και οι θέσεις είναι περιορισμένες. Οι εγγραφές είναι πλέον ανοιχτές μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: https://www.rj4all.eu/annual-conference-2024/ 

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει μια ανησυχητική αύξηση της ρητορικής μίσους σε όλη την Κύπρο και την Ευρώπη, που τροφοδοτούνται από παραπληροφόρηση, ψηφιακό αναλφαβητισμό και ρητορική μίσους στο διαδίκτυο (Gavrielides, 2021). Αυτή η τάση έχει προκαλέσει επείγουσες εκκλήσεις για καινοτόμες λύσεις που θα προάγουν τον διάλογο και την κατανόηση, ιδιαίτερα μεταξύ των Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών κοινοτήτων. 

“Σε μια εποχή όπου η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση αυξάνονται, το συνέδριό μας αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο βήμα προς την προώθηση της ειρήνης και της κατανόησης. Αξιοποιώντας τις αρχές της αποκαταστατικής δικαιοσύνης, στοχεύουμε στη δημιουργία χώρων για διάλογο και θεραπεία, ιδιαίτερα σε κοινότητες που έχουν πληγεί από μακροχρόνιες συγκρούσεις.”

Κύρια σημεία του συνεδρίου περιλαμβάνουν ομιλίες από τον Καθηγητή Θήο Γαβριηλίδη και τη Δρ. Λίλια Ψαλτά, μια συζήτηση πάνελ με κορυφαίους ειδικούς στην αποκαταστατική δικαιοσύνη, την διαμεσολάβηση, την αλήθεια και τη συμφιλίωση, καθώς και διαδραστικά εργαστήρια σχετικά με τη μη βίαιη επικοινωνία, τον ψηφιακό αλφαβητισμό στα μέσα και τις πρακτικές της αποκαταστατικής δικαιοσύνης. Η εκδήλωση θα προσφέρει ευκαιρίες δικτύωσης, συμμετοχής και μια ψηφιακή έκθεση που θα παρουσιάζει τον αντίκτυπο του συνεδρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφτείτε την σελίδα του συνεδρίου  

 

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος του ευρύτερου έργου μας Gentle Speech, υπό τον συντονισμό της ιταλικής ΜΚΟ Sinergia Società Cooperativa Sociale και με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια της Απουλίας (Regione Puglia). Το έργο στοχεύει σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων νέων και μαθητών ηλικίας 13 έως 25 ετών, με στόχο την αύξηση των δεξιοτήτων και γνώσεων γύρω από μεθόδους της αποκαταστατικής δικαιοσύνης. Επίσης, στοχεύει στην πρόληψη και την καταπολέμηση του ρατσιστικού μίσους μέσω δραστηριοτήτων που προάγουν τον ψηφιακό αλφαβητισμό και διάφορες κοινωνικές δεξιότητες, καθώς και την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, ιδίως μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. 

"Η εξειδίκευση του RJ4All στις μεθόδους της αποκαταστατικής δικαιοσύνης συμπληρώνει τις ακαδημαϊκές μας δυνάμεις, επιτρέποντάς μας να αντιμετωπίσουμε πιεστικά κοινωνικά ζητήματα. Μαζί, θα αναπτύξουμε και θα εφαρμόσουμε καινοτόμες προσεγγίσεις για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής."

Μέσω αυτής της συνεργασίας, το RJ4All Europe και οι εταίροι του στοχεύουν να επιδείξουν τη δύναμη της αποκαταστατικής δικαιοσύνης στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της κοινωνίας. Εκπρόσωποι των εταίρων μας υπογράμμισαν το όραμά τους για την συνεργασία μας:  

«Στη Sinergia, είμαστε αφοσιωμένοι στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης για περιθωριοποιημένες ομάδες. Μέσω της συνεργασίας μας με το RJ4All, στοχεύουμε να προωθήσουμε την αποκαταστατική δικαιοσύνη ως ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και την οικοδόμηση πιο δυνατών και συνεκτικών κοινοτήτων σε όλη την Ευρώπη.»

«Έχοντας αφιερώσει τα τελευταία 20 χρόνια στην προώθηση και ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας, του συμπεριληπτικού διαλόγου, καθώς και του σεβασμού για όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, το Hands Across the Divide καλωσορίζει αυτή τη συνεργασία με το RJ4All, έναν οργανισμό με παρόμοιο όραμα, και προσβλέπει στη συνέχιση της κοινής πορείας για να κάνουμε μια πραγματική διαφορά σε αυτήν την καθοριστική περίοδο στην ιστορία της Κύπρου.»

«Φαίνεται ότι οι διαφορετικές αφηγήσεις έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση και στις προσδοκίες των συγγενών των αγνοουμένων στην Κύπρο. Ωστόσο, η κατανόηση του κοινού τραύματος των Ε/Κ και Τ/Κ συγγενών των αγνοουμένων έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση του κλεισίματος μέσα τους.»

Συμμεριζόμενος αυτό το όραμα, ο Καθηγητής Howard Williamson, CBE FRSA FHEA, Ειδικός σε θέματα νέων και κοινωνικής ένταξης, τόνισε τη σημασία της συλλογικής δράσης: 

«Το Διεθνές Συνέδριο RJ4All στην Κύπρο προσφέρει μια σημαντική πλατφόρμα για τους νέους και τα ενδιαφερόμενα μέρη να συζητήσουν τρόπους, να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και να οικοδομήσουν κοινωνική συνοχή. Καλώ θερμά τόσο τους νέους όσο και τους βασικούς λήπτες αποφάσεων να παρευρεθούν—η συμμετοχή σας είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των κοινοτήτων και την προώθηση μιας πιο επανορθωτικής κοινωνίας.»

Τέλος.

Το Διεθνές Συνέδριο του RJ4All έχει λάβει επιτυχώς πιστοποίηση Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

cpd-certified-logo-C262669EE9-seeklogo.com

Για επικοινωνία με τα μέσα: Σοφία Σιδερίδου, RJ4All Research Coordinator and RJ4All Europe Manager | s.sideridou@rj4all.org    

Ακολουθήστε μας: Facebook InstagramLinkedlnTwitter Youtube Channel   

Πληροφορίες για τους συντάκτες  

Το RJ4All Europe είναι ο φορέας φιλοξενίας του φετινού διεθνούς συνεδρίου στην Κύπρο. Πρόκειται για το κορυφαίο ευρωπαϊκό μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο που προάγει την κοινωνική συνοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της αποκαταστατικής δικαιοσύνης, με μέλη από όλα τα κράτη της ΕΕ και πάνω από 60 άλλες χώρες. 

Διαβάστε περισσότερα στο: https://rj4all.eu/ 

Το RJ4All, ο μητρικός οργανισμός του RJ4All Europe, είναι ένα φιλανθρωπικό διεθνές ινστιτούτο με αποστολή την αντιμετώπιση της κατάχρησης εξουσίας, των συγκρούσεων και της φτώχειας μέσω των αξιών και πρακτικών της αποκαταστατικής δικαιοσύνης. Το επιτυγχάνουμε αυτό μέσω ενός συνδυασμού έργων αποκαταστατικής δικαιοσύνης που υλοποιούνται τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και τοπικά στο RJ4All Rotherhithe Community Centre στο Λονδίνο. Προάγουμε την κοινωνική συνοχή, την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ανακατανέμουμε την εξουσία, υποστηρίζοντας ενεργά τα μέλη της κοινότητας μας και υλοποιώντας έργα κοινωνικής δικαιοσύνης και ανακούφισης από τη φτώχεια, εκπαιδευτικά προγράμματα και ποιοτικές ευκαιρίες εθελοντισμού για περιθωριοποιημένες ομάδες. 

Διαβάστε περισσότερα στο: https://rj4all.org/  

University of Central Lancashire, Cyprus (UCLan Cyprus) 

Το UCLan Cyprus βρίσκεται στη Λάρνακα και διανύει το δωδέκατο έτος λειτουργίας του. Είναι το πρώτο παράρτημα του University of Central Lancashire και ταυτόχρονα ένα πλήρως αδειοδοτημένο πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Το όραμα του University of Central Lancashire, Cyprus, είναι να αναγνωριστεί ως ένα παγκόσμιας κλάσης πανεπιστήμιο με έμφαση στην έρευνα, το οποίο θα ανταγωνίζεται επιτυχώς και βιώσιμα στην εθνική και διεθνή αγορά. Είμαστε ένα πανεπιστήμιο που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο για τη δέσμευσή του στην άριστη διδασκαλία και την πρακτική μάθηση, την έρευνα με αντίκτυπο, την καινοτόμο σκέψη και τη μεταφορά γνώσης που προσθέτει αξία στην κοινωνικοοικονομική και επιστημονική ανάπτυξη παγκοσμίως 

Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.uclancyprus.ac.cy/  

Η Sinergia Società Cooperativa Sociale, ιδρύθηκε το 2009 και είναι μια ιταλική μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων. Η οργάνωση διαχειρίζεται μια σειρά από κοινωνικές, υγειονομικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες με στόχο την υποστήριξη οικογενειών, ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρίες, ενηλίκων και παιδιών. Η βασική αποστολή της Sinergia είναι η πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής μειονεξίας μέσω διαφόρων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων. Οι προσπάθειές της επικεντρώνονται κυρίως στην υποστήριξη ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες, όπως μετανάστες, παιδιά μεταναστών, άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους και άνεργες γυναίκες, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης. 

Διαβάστε περισσότερα στο: https://sinergiasociale.it/en/index.htm 

Η Περιφέρεια της Απουλίας (Regione Puglia – Τμήμα Οικονομικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων) προωθεί την καινοτομία για επιχειρήσεις, ενισχύει το οικοσύστημα έρευνας και ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών. Οι πρωτοβουλίες της υποστηρίζουν startups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων που εστιάζουν στην επιχειρηματικότητα, τη βιομηχανική μετάβαση και τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT). Το τμήμα διευκολύνει επίσης τη συνεργασία τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση συλλογικών αναγκών καινοτομίας. 

Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.regione.puglia.it/web/ricerca-e-relazioni-internazionali 

CategoryPress Releases
Skip to content